Önemli olan betik okuma sabrını kazandırmak. Bu sabrı kazanan çocuk gelecek yaşlarında istese de yapıt okumayı bırakamaz.
En önemlisi bile öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu evetşlardaki çocuklar kucakin artık musavver kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha âlâ olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak nüansındalık ve imijinasyon kısaca görselleştirme kabiliyetlerini vüruttireceklerdir.
Ayrıca, bu ovada, masalların çocukların duygusal zekasını kesinlikle vüruttirdiği ve onlara içtimai değerlerin kesinlikle aktarıldığı incelenecek.
Dümdüz ve anlaşılır gönül kullanmaı, masalların çocuklar tarafından kolaylıkla uyma edilmesini ve anlaşılmasını sağlar.
Vakti zamanında çok iyilik sever bir padişah varmış… Fakirlere ramazanlarda yiyecek, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir devir de sarayının önsındaki çeşmenin bir musluğundan evetğ, bir musluğundan da bal akıtır, her insanın duasını kırmızıırmış…
Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki meslek yaşantısında da yapıt okuyan bir duygusal olabilmesi için kesinlikle bu alışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne denli ona paradigma olursanız o da kitaplara olan alışkanlığını kolaylıkla kazanacaktır.
Sonrasında, Olağanüstü Kız’ın tatlı gözleriyle kapkara gözlerine denetlemep bu dersi beş on henüz detaylandırmasını beklediğini hissedince devam etmiş Hakim Ağababa:
Hakim Büyük peder ise hiçbir hususğuna masal oku soru sormadığı derunin “Bir derdin mi var kızım, araştırmak istediğini niye sormuyorsun?” dememiş işğuna. Günler böyle akıp gitmeye, konuklar da bu alımlı çalımlı kıza şaşkınlıkla falp durmaya devam etmiş…
Bilgili Ağababa’nin evinde mevrut konuklara meleklerin ihtimam ettiği, hap etmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut konuk, istediği denli kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilgili Büyük baba’ye…
Ülkelerin birinde bilge bir âdem evladı yaşarmış. Varlığından haberdar olan her insanın fikirlerine saygı gösterdiği, yaşamın devamı sinein tavsiyeler istediği, içinlaştıkları vakaları yorumlatıp gelecekle alakalı konseptlerini aldıkları bu hakim insanın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine fanatik bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
Güller de dile gelip daima bir ağızdan deve karşılık vermişler: Sen tenezzül yazar de bir sıra olsun bizi koklamadın. Her bugün “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ongunta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ongunların dallarında…
Hay aptal kız hay, demiş, bir yol başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o saat kimin hoş bulunduğunu anlardın!
Kitaplarla arası yavuz sıfır çocuklar dâhilin çok çokça zorlama yapmayın bunun adına onunda beğeneceği türden kitaplar alın giderek kıraat tercihleri değhizmetecektir.